Voorkoming van woondiscriminatie

WERKWIJZE BIJ HET AANBIEDEN VAN HUURWONINGEN TER VOORKOMING VAN WOONDISCRIMINATIE

Als onderdeel van Wet Goed Verhuurderschap (WGV) informeren wij u via deze weg over onze werkwijze bij het aanbieden van woon- en verblijfsruimte. Door middel van een heldere en transparante selectieprocedure welke gebruik maakt van objectieve selectiecriteria wensen wij alle kandidaat-huurders gelijke kansen te geven. Deze werkwijze, en de publicatie hiervan, draagt bij aan het voorkomen van woondiscriminatie. Onze medewerkers zijn geïnformeerd  over deze werkwijze en worden hierbij begeleid.

Onze selectieprocedure

Aanmelding
Bij de aanbieding van een woning wordt iedere kandidaat-huurder in de gelegenheid gesteld te reageren via de in de aanbieding aangegeven wijze (middels een contactformulier). U zult dan van ons een gestandaardiseerd aanvraagformulier ontvangen waarin verschillende gegevens worden opgevraagd, zoals NAW-gegevens, contactgegevens, inkomensgegevens, gezinssamenstelling, de aanwezigheid van huisdieren, gegevens van de huidige woning en de reden van de aanvraag.

Eerste selectie
Op basis van deze gegevens en objectieve selectiecriteria zullen (maximaal) drie kandidaten worden uitgenodigd om de woning te bezichtigen.

De objectieve selectiecriteria hebben betrekking op de financiële waarborgen alsmede de aansluiting op de aangeboden woning c.q. het complex waar de aangeboden woning zich bevindt. De kandidaten worden derhalve getoetst op:

  • Inkomensgegevens (minimale verhouding totaal maandelijks nettoinkomen en maandhuur)
  • Financiële risico’s (zoals schuldsanering en/of faillissement)
  • De mogelijkheid tot het overleggen van een positieve verhuurdersverklaring (wanneer u nu ook een woning huurt)
  • De samenstelling van het huishouden (alleen- of samenwonend, met of zonder kinderen)
  • De aanwezigheid van huisdieren
  • Leeftijd (indien relevant voor de aangeboden woning)
  • Volgorde van aanmelding

Definitieve selectie
Indien na de bezichtigingen meerdere kandidaten de woning willen huren, dan beslissen wij als verhuurder – eventueel na een ontmoeting – op basis van bovenstaande selectiecriteria welke kandidaat het meest passend is en de woning toegewezen krijgt. Bij gelijke geschiktheid geldt de volgorde van aanmelding als doorslaggevend.

Huurovereenkomst|
Alvorens over te gaan tot ondertekening van de huurovereenkomst zal er een uitgebreide huurderscheck worden uitgevoerd waarin onder andere aangeleverde informatie wordt gecontroleerd. Indien alle benodigde informatie is aangeleverd en er geen afwijkende zaken worden geconstateerd krijgt huurder een huurovereenkomst aangeboden.

Voor de huurovereenkomst wordt uitgegaan van de modelhuurovereenkomst en de bijbehorende algemene bepalingen zoals door de ROZ (Raad voor Onroerende Zaken) vastgesteld, waarbij dezezichtbaar is aangevuld met verhuurder- en gebouwspecifieke bepalingen.

Kandidaten welke niet in aanmerking komen ontvangen bericht omtrent hun afwijzing.

Verbod tot discriminatie
Wij accepteren geen discriminerend gedrag. Binnen het selectieproces om tot de meest passende kandidaat huurder voor een huurwoning te komen, maken wij dan ook geen onderscheid op basis van ras, geloofsovertuiging, politieke overtuiging, geslacht, nationaliteit, seksuele gerichtheid, burgerlijke staat, handicap of chronische ziekte. Zie voor meer informatie onderstaande link:
Wat zijn de regels tegen discriminatie op de woningmarkt? | Rijksoverheid.nl


Aanpassing werkwijze
Mocht de ervaring daartoe aanleiding geven, dan zal onze werkwijze in het kader van voortschrijdend inzicht worden aangepast en in dit reglement worden gepubliceerd.